Neurologisessa fysioterapiassa asiakkaan liikkumis- ja toimintahäiriöiden syy on keskus-tai ääreishermostoperäinen. Neurologinen sairaus voi olla synnynnäinen tai puhjeta jossain elämänvaiheessa. Onnettomuudessa vammautuminen ja aivoverenkiertohäiriö voivat myös aiheuttaa neurologisia oireita. Joissain tapauksissa varsinaisen diagnoosin saaminen voi kestää tai se voi jopa jäädä saamatta. Fysioterapian tarkoituksena on kuitenkin hoitaa ihmistä eikä diagnoosia, joten diagnoosin saaminen ei ole välttämätöntä fysioterapian aloittamiselle.

TERAPIAMENETELMÄT

Bobath:

NDT, Bobath -lähestymistapa. NDT (Neurodevelopmental Treatment), Bobath -terapia on maailmanlajuisesti tunnettu ja käytetty neurologisen kuntoutuksen lähestymistapa. NDT. Bobath -lähestymistavan loivat 1940-luvulla lontoossa lääkäri Karel Bobath ja hänen vaimonsa, fysioterapeutti Berta Bobath

Neuraalikudoksen mobilisointi: Hoitomuodolla pyritään lisäämään hermon liukumisliikettä, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Lisäksi nivelen liikkuvuus parantuu ja kipu helpottuu.

NMES/NEMS Neuromuscular Electrical Stimulation. Sopii käytettäväksi yksilöllisessä asiakaskuntoutuksessa. Lihasten sähköstimulaation avulla saadaan aikaan supistuksia tai värinää lihaksissa. Se on tehokas kuntoutusmuoto esim. leikkauksen heikentämän lihaksen vahvistamiseen. Se on myös hyvä apu neurologisen asiakkaan kuntoutumisessa sensorisena ärsykkeenä, spastisuuden rentouttamisessa ja lihasten toiminnan aktivoimisessa.